Sause(-di-fueio-astado)
Salix hastata
Salicaceae
Nom en français : Saule à feuilles hastées.
Descripcioun :Lou sause-di-fueio-astado es un pichot aubret que trachis proche di sourgènt e dis aigo de mountagno. Li ramo bruno, rouginello, emé uno ligno lisco dessouto la rusco, soun desplegado. Li fueio, pulèu grando pèr un pichot sause, de 4 à 7 cm de long e 2,5 à 5 cm de larg, soun lusènto dessubre e pas dessouto. Lou pecou èi pichot.
Usanço :Tóuti li rusco de sause caupon de salicino que douno d'acide salicilì dins lou cors, ço qu'ajudo à abeissa li fèbre.
Port : Pichoto planto lignouso
Taio : 0,2 à 1 m
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Camefite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Salix
Famiho : Salicaceae
Ordre : Malpighiales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : ges
Ø (o loungour) enflourejado : 15 à 50 mm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Jun à juliet
Liò : Sourgènt
- Ribo de palun
- Prado umido
Estànci : Subaupen
Couroulougi : Ouroufito-Éurasiatico
Ref. sc. : Salix hastata L., 1753
Mousso-espiralo-di-pichot
Tortella humilis
Pottiaceae
Nom en français : Petite tortelle.
Descripcioun :Aquelo mousso de pichoto taio e d'un verd clar, trachis en mato denso sus li roco cauquiero mountagnouso. Li fueio que se destacon eisadamen, de 1,5 à 3,5 mm e acabado pèr un benc ialin, se recounèisson coume tóuti li Tortella à soun V entre la baso ialino e lou aut verd. Mousso autouïco, fai facilamen d'espouroufite. La sedo jauno, roujinasso à la baso èi longo d'aperaqui 1,5 cm e l'urno (3 mm) a un peristome espirala de dous à quatre tour. La planto es aparado, marcado sus listo roujo categourìo LC valènt à dire soucit minour.
Usanço :Poudèn s'engana emé d'àutri mousso dóu gènre Tortella o de gènre proche. Pamens, es uno di raro mousso-espiralo à faire d'espouroufite emé sa sedo jauno.
Port : Acroucarpo
Taio : 0,3 à 0,5 cm
Fueio : 1,5 à 3 mm
Tipe bioulougico :
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Tortella
Famiho : Pottiaceae
Ordre : Pottiales
Coulour de la flour :
Petalo : 1 à 1,5 cm
Ø (o loungour) flour : Espirala di 2 à 4 tour
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca Si
Autour basso e auto : 0 à 1600 m
Aparado : Noun
Abriéu à juliet
Liò : Roco
- Sòu
- Baso d'aubre
Estànci : Mesoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Oulartico
Ref. sc. : Tortella humilis (Hedw.) Jenn., 1913
(= Barbula caespitosa Schwägr., 1811 = Tortella caespitosa (Schwägr.) Limpr. )